Waga kalkulacyjna do gastronomii – na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia?

Wagi kalkulacyjne do gastronomii

Stworzenie rozwiązania systemowego dla gastronomii to często spore wyzwanie dla przedsiębiorcy, który prowadzi taką działalność. Każde z wybranych urządzeń powinno przecież usprawniać codzienną obsługę gości, czyli być proste w obsłudze, funkcjonalne i dostosowane do potrzeb lokalu. A jak przedstawia się to w przypadku wag kalkulacyjnych, które współcześnie znajdują zastosowanie m.in. w punktach gastronomicznych? Które parametry, funkcje czy rozwiązania konstrukcyjne mają znaczenie, kiedy chcemy wdrożyć akurat takie urządzenie?

Co charakteryzuje kalkulacyjne urządzenie ważące?

Waga kalkulacyjna to jeden z rodzajów urządzeń ważących, jakie można obecnie znaleźć na polskim rynku technologii sprzedaży. Modele reprezentujące tę grupę są chętnie wybierane m.in. przez właścicieli lokali gastronomicznych. W tym przypadku mamy na myśli placówki, które mają w swoim menu dania (lub wybrane składniki potraw) sprzedawane dopiero po wykonaniu pomiaru masy. Czym jednak waga kalkulacyjna różni się np. od urządzenia prostego, zazwyczaj trochę tańszego?

Omawiany przez nas rodzaj technologii ważącej oferuje przede wszystkim automatyczne przeliczanie wyników pomiaru na kwoty do zapłaty. Innymi słowy, głównym atutem wagi kalkulacyjnej będzie to, że przyspieszy ona obsługę klientów oraz zniweluje ryzyko ewentualnych błędów przy ręcznym „przepisywaniu” danych. Spora grupa urządzeń z tej kategorii zapewnia również zdefiniowanie bazy towarowej oraz korzystanie ze skrótów klawiszowych. Ponadto, wagi kalkulacyjne występują często w 2 wersjach konstrukcyjnych – płaskiej lub z wysięgnikiem. A to z kolei pozwala na dopasowanie wybranego modelu do stanowiska obsługi klientów w restauracji.

Współpraca z resztą systemu dla gastronomii

Istotną cechą każdej wagi kalkulacyjnej jest możliwość bezpośredniej współpracy z innymi urządzeniami, np. w ramach rozwiązania systemowego dla gastronomii. W zdecydowanej większości przypadków taki model można podłączyć zarówno do kasy fiskalnej, jak i do terminala komputerowego typu POS lub innego komputera. I to właśnie wspomniane połączenie zapewnia wykorzystanie najważniejszej funkcjonalności wagi kalkulacyjnej. Wówczas informacje o ważonych produktach (wraz z cenami do zapłaty) będą automatycznie trafiały do reszty systemu, który funkcjonuje w lokalu gastronomicznym.

Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie modele z omawianej przez nas kategorii obsługują takie same interfejsy komunikacyjne. Waga kalkulacyjna do gastronomii może posiadać zarówno złącze USB, jak i port typu RS-232. Niektóre modele oferują, rzecz jasna, obsługę obydwu standardów transmisji danych. Nie jest to jednak całkowicie powszechnie rozwiązanie, więc przy wyborze urządzenia z pewnością należy zwrócić uwagę na dostępne interfejsy komunikacyjne.

Jakie są inne wagi dla restauracji?

Waga kalkulacyjna to oczywiście nie jedyna propozycja dla lokalu gastronomicznego. W wielu restauracjach doskonale sprawdzają się również urządzenia proste, pozwalające przede wszystkim na szybkie, precyzyjne pomiary masy. Modele z tej kategorii znajdują zastosowanie zarówno na stanowiskach obsługi klientów, jak i na zapleczach kuchennych. Z kolei znacznie bardziej funkcjonalne i zaawansowane technicznie od urządzeń kalkulacyjnych są wagi etykietujące (w szczególności te multimedialne, z panelami dotykowymi). One również współpracują z rozwiązaniami systemowymi dla gastronomii, jednak posiadają znacznie wyższe parametry i rozbudowaną funkcjonalność. Co więcej, ich cechą charakterystyczną jest wbudowany mechanizm drukujący, który pozwala na wystawianie etykiet z informacjami o potrawach oraz ich składnikach.

 

Na koniec mamy jeszcze jedną, dobrą radę dotyczącą wyboru wagi kalkulacyjnej do gastronomii. Przed podjęciem ostatecznej decyzji zawsze warto najpierw skontaktować się z dystrybutorem, u którego chcemy kupić urządzenie. Przedstawiciel sklepu z wagami kalkulacyjnymi pomoże nam nie tylko w wyborze odpowiedniego modelu, ale także w jego „połączeniu” z innymi elementami systemu sprzedaży dla gastronomii.

1 Comment

  1. tomaszow

    u nas coprawda działa zwykła prosta waga i pracuje się ok ale jak tak czytam to może faktycznie lepiej byłoby zainwestować w coś lepszego, jeśli nie wagę etykietującą to właśnie kalkulacyjną.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Rozwiąż Captcha *